Kinyitottak a balatoni strandok – fő a biztonság

2022.05.19.

Kinyitottak a balatoni strandok – fő a biztonság

2022.05.19.

strand Balaton - Mirabella Camping lake Zamárdi

A Balatonhoz mindig jó eljönni, nyáron vár a strand! Ilyenkor el is lepik a fürdőzők a partot. A szezon alatt naponta akár több százezer turista is megmártózhat a tóban, a szabad vizek azonban akár veszélyt is rejthetnek magukban, ezért mindig legyünk körültekintőek. Bár szabály és biztonsági előírás betartásával a nyaralás igazi élmény lesz, és nagy valószínűséggel elkerüljük a baleseteket.

A balatoni strandok listája térképes keresővel »

 

Legyünk tisztában saját képességeinkkel!

Főként a kamaszok szokták bátrabbnak érezni magukat a kelleténél, és sokszor merészkednek a mély vízbe annak ellenére, hogy egyáltalán nem, vagy bizonytalanul úsznak. Nem úszók matraccal vagy SUP-pal se ússzanak a parttól messze, hiszen azok bármikor felborulhatnak, és ha nincs közel a segítség, könnyen megtörténhet a baj.

 

A szabad víz más mint a strand

Még a jól úszók számára is okozhat a nyílt víz meglepetéseket. A strand álló vizében könnyebben megy az úszás, ezért ne feledkezzünk meg arról, hogy a Balaton azért egy kicsit más. Már az is életet menthet, ha nem vagyunk egyedül, ha messzebb úszunk be a parttól. Ha igazán óvatosak vagyunk, akkor csak olyan helyen úszkálunk, ahol azonnal tudnak segíteni, ha épp kimerülnénk, rosszul lennénk, vagy bármi oknál fogva elbizonytalanodunk a vízben.

 

Irányjelzők a bóják

Azoknak, akik nem tudnak úszni ezért minden esetbe be kellene tartani azt a szabályt, hogy kizárólag a bójákig merészkednek a vízben. A bóják jelzik ugyanis a víz mélységet, és a fürdéssel kapcsolatos jogszabály is kimondja, hogy a tó északi és nyugati partjától legfeljebb 500, a déli parttól ezer méterre távolodhatnak el a fürdőzők vízi jármű kísérete nélkül.

Ezen kívül is vannak olyan helyek, ahol biztonsági okok miatt tilos a strandolás. Ilyenek a hajóutak és hajózási akadályt jelző bóják, nagy méretű hajók 100 méteres körzete, a vízlépcsők és és egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzete, valamint a kikötők, hajóállomások, rakodóhelyek, motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák.

 

Viharjelzés

A strandokról jól látható viharjelző szolgálat működik április 1-től október 31-ig. Működését külön tábla ismerteti, melynek jelzéseit mindenki köteles figyelembe venni, és ennek megfelelően cselekedni. Kérjük, fokozottan figyeljétek a viharjelzést és hagyjátok el a víz területét, amennyiben erre utaló jelzést észleltek!

A viharjelzésről bővebben »

 

strand Balaton - Mirabella Camping lake Zamárdi
A Mirabella Camping saját partszakasszal és stranddal rendelkezik

Ne ugorjunk fejest a vízbe!

A fiatalok vízibicikliről is szívesen ugrálnak a vízbe. Itt meg kell jegyezni, hogy a tó déli partja sekély és a mélysége kiszámíthatatlan! Váratlan helyeken találkozhatunk homokpadokkal.

FIGYELEM
Nagyon veszélyes sekély vízbe fejest ugrani, mert nekiütközhetünk a tó fenekének és ez súlyos sérülésekhez vezethet!

 

Hőség a strandon – ne tikkadjunk ki!

A nagy meleg sokszor még a fiatal szervezetet is megviseli, az idősebbeknél pedig komolyabb rosszulléteket is okozhat. Ezért a balesetek elkerülése végett érdemes a legforróbb órák alatt az árnyékban tartózkodni, és szintén fontos tudnivaló, hogy felhevült testtel sose ugorjunk a hideg vízbe, mert ez akár szívmegálláshoz is vezethet. Megfelelő mennyiségű folyadékot is mindig vigyünk magunkkal a strandra. A gyerekeket is itassuk legalább félóránként.

Ha lehet, a hőségben tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól is, mert az is dehidratálja a szervezetet!

 

Mire figyeljetek oda a kempingben?

 

A Mirabella Camping strandjának használata

TILOS fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mély víz határáig.

5 darab 50×50 cm-es, henger alakú bója jelzi a fürdőhely határait. A mélyvíz kezdetét 120 cm vízmélységnél 3 darab mélységjelző bója jelzi. Ha nem tudtok jól úszni, ezeken túl a saját biztonságotok érdekében ne ússzatok túl.

Gyereket sose hagyjatok felügyelet nélkül a vízben vagy a víz közelében. Az ő épségükért minden esetben a szülők vagy a felnőtt kísérők felelősek. Gondatlanság miatt már történtek balesetek, ezért a 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermekekre fokozottan figyeljetek.

A strandot nem látogathatja:

  • lázas-, gyomor-, bélrendszeri és fertőző bőrbetegségben szenvedő,
  • görcsös állapottal vagy eszméletvesztéssel járó betegségben szenvedő,
  • nagy kiterjedésű kóros elváltozással sújtott,
  • ittas vagy kábítószer hatása alatt álló személy.

A kemping házirendjét itt találjátok »

Amennyiben mégis bajt történne hívjátok a 112-es általános segélyhívót, vagy a mentőket a 104-es telefonszámon. Elsősegélynyújtó helyet a recepción és a vízimentőknél találtok. A segélynyújtó helyen mentődoboz áll rendelkezésre. A segélyhelyről a további segélyszervezetek telefonon történő elérése térítésmentesen vehető igénybe.

Orvosi ügyeletek a Balatonnál »