Kilátók – a mesés balatoni panoráma

2022.05.10.

Kilátók – a mesés balatoni panoráma

2022.05.10.

kilátó Siófok víztorony Mirabella Camping

Nem véletlenül találunk a Balaton körül több tucat kilátót. A balatoni panorámák látványa, üdít, nyugtat és elvarázsol. Éppen ezért sokan szeretnek bele a vidékbe, és újra és újra visszalátogatnak ide, hogy a környék minden gyönyörűségét felfedezzék. Ezeket a kirándulóhelyek kitűzhetjük egy gyalog-vagy kerékpártúra célpontjaként is, vagy hosszabb túrák és barangolások alkalmával megpihenhetünk a természet adta szépségekbe gyönyörködve.

 

kiláto Balaton Tuhany Mirabella Camping

 

Kilátók Zamárdi környékén

Ha tartalmassá szeretnétek tenni a nyaralást, érdemes olyan kirándulásokat is betervezni, ahol kicsit elmerülhettek a természet szépségeiben.  Zamárdi közelében is több kilátó és torony található, ahonnan megcsodálhatjátok a tavat és a túlparti dombokat, hegyeket. Megpihenhettek a naplementét nézve, vagy tiszta időben beláthatjátok a Tihanyi félszigetet, vagy akár a Badacsonyt.

 

Kőhegyi kilátó

Zamárdiban találjátok a Kőhegyi-kilátót, ami az egyik kedvelt kirándulóhelye az ide látogatóknak. Külön élvezet, hogy a kilátót a pincesoron keresztül lehet megközelíteni, hiszen eredetileg a Tihanyi Apátság szőlőgazdaságának présháza volt. A háború alatt tönkrement, ezért 2000-ben felújítottak ezt az impozáns épületet.

A szőlőhegyet biciklivel is meg lehet közelíteni, közben útba ejthetitek a zamárdi tájházat, és a mellette található Honfoglalás emlékművet. Innen pár méterre fekszik a Szamárkőnek nevezett pihenőhely, ahol a legenda szerint maga Jézus, Szent Mária és Szent József járt erre.

A Szamárkőtől elindulva már könnyen elértek a kilátóhoz. Itt érdemes kicsit leszállni a bicikliről, nemcsak az emelkedő miatt, hanem azért is, hogy útközben bepillanthassatok egy-egy nyitott pincébe. Aki viszont inkább pálinkát kóstolna, egy kis kitérővel  betérhet a közelben található Zimek Pálinka Manufaktúrába is.

 

Siófoki víztorony

Zamárdi szomszédságában található Siófok, ahol a főtéren találjátok a város leglátványosabb épületét, a Siófoki Víztornyot. A több mint 40 méter magas épületből nemcsak a panoráma szép, de egy élményközpont és kávézó is található itt, ahol kellemesen eltölthetitek az időt. Zamárdiból Siófokra könnyen át is tudtok biciklizni, a kempingtől a víztoronyig 11 km-es szakaszt kell letekerni.

A víztorony közelében található a Kálmán Imre Emlékház, ahol az operettkirály életébe pillanthattok be a kor dokumentumai által. Innen szintén pár lépésre van a Jókai park, és a Siófoki Hajóállomás is, amit semmiképp se hagyjatok ki. Egy ilyen kerékpáros városnézés akár egy teljes napos kirándulásnak is betervezhető.

 

kiláto Balaton Zamárdi Mirabella Camping

 

A szántódi Molyhos Tölgy Pihenőterasz

Szántód szintén Zamárdi szomszédvárosa, ahonnan akár Tihany irányába is elindulhatunk komppal. A szántódi révtől 5 km-re található az a pihenőterasz, ahonnan szintén nagyon szép panoráma nyílik a Balaton és a túlpart felé. Ez tulajdonképpen nem egy torony, hanem egy kis faépítésű terasz, amit tavaly óta vehettek birtokba a turisták.

Aki ide szeretne kilátogatni, mindenképp egy rövidebb túrára készüljön, mely Szántódpusztáról közelíthető meg erdei turistaútvonalon keresztül. A térképen Molyhos Tölgy Pihenőterasz néven találjátok meg ezt a klassz kirándulóhelyet.

 

Kisfaludy kilátó

Zamárditól észak felé indulva, érdemes egy szabadtéri pikniket betervezni Balatonakarattyán is. Ugyan a két város kicsit messzebb helyezkedik el egymástól, az itteni kilátásért is érdemes autóba szállni, vagy biciklire pattani, hiszen az edzettebb bringázóknak a 27 km-es táv meg se kottyan.

Akarattyán több pontról is szétnézhetünk a Magaspartról, a Kisfaludy kilátónál például egy fa építésű fedett pihenőhely várja a természet szerelmeseit. A fákkal körülvett kirándulóhelyről beláthajátok az egész északi partot, tiszta időben a Tihanyi-félsziget is szépen kirajzolódik a tájban. A Magaspartról falépcső vezet lefelé a Balaton partig, ahol a túra után megtarthatják a lábatokat a hűsítő vízbe.

Ez csak egy kis ízelítő mindazon kirándulási lehetőségek közül, amit Zamárdi közelében találtok. A Balaton ugyanis tavasztól őszig folyamatosan kínál olyan programokat, amely az egész családnak rengeteg élményt és kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Ha a Mirabella Campingben szálltok meg, emellett extra szolgáltatásokra is számíthattok. Az élménymedence, szauna és masszázs a testi feltöltődéshez járulnak hozzá, a játszótér és a gyerekek számára szervezett programok pedig a család kisebb tagjainak szereznek örömöt és szórakozást.

Tehát kirándulásra fel, vár a Balaton és a Mirabella Camping »