5 remek kirándulóhely a déli parton

2022.08.23.

5 remek kirándulóhely a déli parton

2022.08.23.

déli part Kőröshegy levendula

5 remek kirándulóhely

Balatonföldvári Kilátó és Látógatóközpont

Legyen akár esős vagy tökéletes kiránduló idő,  a megújult Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontot és Kilátót mindenképp érdemes beiktatni, ha a déli parton jártok.

 

Izgalmas program kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A látogatóközpontban egy hatalmas kiállítótérben mutatják be a balatoni hajózás történetét a kezdetektől egészen napjainkig. A makettek, filmek és szimulátorok csak egy része annak az interaktív kiállításnak, amely részletes bepillantást nyújt a hajózásba és egyéb érdekességekbe.

 

Több mint múzeum, közösségi tér

Kávézó, konferenciaterem és 3D mozi is várja az idelátogatókat, így akár egy kellemes fél napot is eltölthet itt a család. A kicsik a játszóházat és kültéri játszóteret is kipróbálhatják, a gyönyörű panorámás teraszon pedig mindenki elkortyolgathat egy finom italt. A hely csúcspontja pedig  a 25 méter magas kilátó, ahonnan  szép időben akár Keszthelyig is el lehet látni.

Bővebben a Látogatóközpontról »

 

déli part Balatonföldvár LátogatóközpontKilátás a balatonföldvári látogatóközpont tetejéről – Balaton, déli part

 

Nezdei szoborpark – a déli part mágikus helye

A falusiak régóta ismerik a helyet  gyógyító erejéről. Már régen is ide hozták fel azokat, akik gyógyulni vágytak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve, így a Nezde-hegyen, vagy más néven Szkíta Golgotán faszobrokat állítottak fel ennek emlékére. A hely Szólád település mellett található, mely kiváló túrázási lehetőség, egy kis történelemmel, legendákkal megfűszerezve. A látogatók 9 stáción keresztül mehetnek végig, mindegyik állomáson faszobrok idéznek fel egy-egy ősi magyar személyt, motívumot.

A szoborparkról bővebben »

 

A szóládi löszpincék

Ha már Szóládon jártok, akkor a löszpincéket se hagyjátok ki. A löszfalba vájt pincéket a II. világháborúban többnyire még búvóhelyként használták, de mivel a hőfok egész évben állandó, így kiválóan alkalmas bor tárolására is. Több, mint száz pincében érlelnek ma is borokat, de a helyszínen kulturális és gasztronómiai fesztiválokat is rendeznek évente több alkalommal.

 

Kőröshegy környéke

A déli parton a Kőröshegy környékén akár egy napra való látnivaló is van. Egyik érdekessége a völgyhíd, amely Magyarország leghosszabb hídja, és Közép-Európa legnagyobb viaduktja. Ha gyerekekkel jártok erre, akkor látogassatok el a teknős parkba, Magyarország egyetlen teknős gyűjteményéhez, ahol több, mint 200 teknős él.  Az állatokat ugyan nem lehet simogatni, de a kicsiknek izgalmas program lehet, ráadásul a parkban egy játszótér is a gyerekek szórakozását szolgálja.

Teknőspark Kőröshegy »

 

Emellett a Kőröshegyi Levendulás az egyik legkedveltebb hazai kirándulóhelynek számít a déli parton. Tulipán- és levendulaszüreteiről vált népszerűvé, természetközeli miliőjével családok, párok vagy kutyások részére is kellemes kikapcsolódást, és nyugalmat kínál. A fantasztikus panoráma pedig már csak ráadás.

 

Kereki dínópark

Kőröshegy mellett Kerekiben az őslények rajongói találnak maguknak elfoglaltságot. Több, mint 35 dinoszaurusz várja erdei környezetben a családokat. “Az egyik legfélelmetesebb dinoszaurusz élmény, a dínó mocsár, ahol átverekedheted magadat az egykori lápokat idéző ártéri erdőn, miközben láthatod, hogyan éltek ott a dinoszauruszok.”  – írják a dínópark honlapján.

Útban a Dínópark felé az állatbarátok számára még egy érdekesség kínálkozik – a Balatoni Madárkert, ahol hazai viszonylatban az egyik legnagyobb fajválaszték található meg. Az érdeklődőket naponta több alkalommal indított szakvezetés segítségével kalauzolják végig a parkban, egyedi ismeretanyagot kínálva nemcsak állatokról, de megfelelő tartásukról, tenyésztésükről is. Az egzotikus és tenyésztett díszmadarakon kívül a gyerekek nyuszit, pónit is simogathatnak, de látható is itt süni és csincsilla is.

Minden információ a dínóparkról »

 

A déli part legklasszabb kempingje

Zamárdi, a Balaton szíve, ahol ezekhez a programokhoz közeli szálláshelyet is találtok. A Mirabella Camping a sátrazáson kívül mobil- és üdülőházakat is kínál, így akár őszi kirándulásokhoz is egy pénztárcabarát megoldás. Ráadásul család- és kutyabarát kempingről van szó, amely számtalan kiegészítő szolgáltatást is nyújt. Szauna, masszázs, sportpályák és fűtött medence is található itt, így komplett felüdülést nyújt az egész családnak. Biciklitúrát is tervezhettek innen, és ha nem akarjátok magatokkal hozni a bringát, akkor sincs baj, mert helyben bérelhettek túrakerékpárokat. Finom ételekből, büfékből sincs hiány – legyen szó igazi balatoni lángosról, vagy igényes street foodról, a kempingben mindent megtaláltok, már csak egy kis elhatározásra van szükség.

A kempingről itt mindent megtalálsz »