Utazás? Új szabályok és fontos tudnivalók!

2024.02.20.

Utazás? Új szabályok és fontos tudnivalók!

2024.02.20.

utazás előtt fontos teendők - Mirabella Camping

Utazás előtti teendők

A tavalyi év folyamán megváltoztak a belföldi utazással és a szálláshelyekkel kapcsolatos jogszabályok, amelyek érintik a turistákat is. A legfontosabb tudnivaló, hogy amikor becsekkolunk egy szállodába, vagy más szálláshelyre minden esetben be kell mutatnunk személyi iratainkat. És ez Magyarországon mindenhol, mindenkire érvényes.

Ami mindenképp legyen nálatok:

Érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is. Még az utazás előtt ellenőrizzétek irataitok érvényességét!

utazás előtt fontos teendők Mirabella Camping személyi okmányokUtazás előtt fontos: érvényes személyi okmánya legyen a család minden tagjának!

 

Okmányazonosítás 14 év alatti gyermekek esetén

14 év alatti gyermekek esetében nem szükséges az okmányt bemutatni, a gyermek képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzíthetjük az adatokat.

A szálláshely-szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos átmeneti szabályok

28. § A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokat a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti. A 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (2) bekezdésétől eltérően 2022. december 31. napjáig az okmányát nem kell bemutatni, és a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően nem kell rögzíteni az okmány azonosító adatait.

 

Mielőtt elindultok nyaralni, mindenképp  ellenőrizzétek okmányaitokat

2021 szeptemberétől minden szálláshely köteles szkennelni a vendégek személyazonosító okmányát, ezért mindenképp figyeljetek oda, hogy a dokumentumok ne maradjanak otthon. A turisták személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal tudják igazolni magukat, a szállásadók pedig ezek alapján tudják rögzíteni az adatokat az ún. VIZA rendszerbe.

 

Mi az a VIZA?

A VIZA egy vendégazonosító rendszer, mely a Vendég Információs Zárt Adatbázis rövidítése. A szálláshelyek egy digitális okmányolvasó segítségével kötelesek rögzíteni a szállásfoglalók adatát, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatbázishoz hasonlóan.

A VIZA rendszerről bővebben itt olvashattok »

 

A gyerekek sem kivételek az okmányazonosítás alól

Fontos megjegyezni, hogy a vendéglátók korhatár nélkül minden vendég okmányát kérik a recepciónál, így a gyermekeknek is rendelkezniük kell valamilyen fényképes okmánnyal. Ezért ne feledjétek el időben elintézni, hogy a család minden tagja rendelkezzen még az utazás előtt a megfelelő érvényes okmányokkal.

A gyermekek személyi okmányainak igényléséhez itt találtok segítséget » 

utazás érvényes személyi okmány Mirabella CampingUtazáskor tegyétek el a család érvényes személyi okmányait, a gyerekekét is, mert a recepción szükség lesz rá! Igazolni tudjátok magatokat érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is.

 

Az adatrögzítés jogszabályi kötelezettség

A módosított turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény írja elő, hogy a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait a szálláshely-szolgáltató érkeztetéskor, okmányolvasón keresztül, a szálláshelykezelő szoftverében kell rögzíteni. Mivel a Mirabella Campingben is minden jogszabálynak szeretnénk megfelelni, arra szeretnénk kérni Benneteket, hogy ezekre tekintettel tervezzétek meg utazásotokat!

 

Miért fontos ezt tudni?

Mivel a jogszabály így rendelkezik, megfelelő okmány hiányában a szálláshely nem fogadhatja a vendéget és ez alól nincs kivétel. Ez azt jelenti, hogy hiába foglaltuk le szállásunkat, azt nem foglalhatjuk el, hiába töltöttünk sok időt utazással, amennyiben nem tudjuk érkezéskor felmutatni a család minden tagjának érvényes személyi igazolványát vagy jogosítványát vagy útlevelét.

Ezért, hogy ne galibával és bosszankodással kezdődjön a nyaralás, mindenképp figyeljünk oda, hogy személyes irataink kéznél legyenek!

Mivel ezeknek a szabályoknak eleget kell tennünk, igyekeztünk olyan rendszereket bevezetni, amelyekkel időt spórolhatunk a be és kicsekkolásnál.

 

Check in

Az okmányazonosítással együtt be is jelentkeztek a kempingbe, így külön bejelentkezésre nincsen szükség.

 

Fontos a vendégek biztonsága

A biztonságra is odafigyelünk, ezeket segíti a karszalagos beléptetés és a rendszámfelismerő rendszer. Amennyiben látogatót fogadtok a kempingben, úgy lehetőségetek van a recepción napi látogatójegyet vásárolni.

 

Csak vendégek parkolhatnak a kempingben

A kempingben a parcellák vagy házak mellett ingyenesen parkolhatnak az autók, de szeretnénk, ha valóban csak a szállást foglaló vendégek vennék igénybe ezt a lehetőséget.  Ebben az új rendszámfelismerő rendszer segít nekünk, így csak azok a gépjárművek juthatnak be a kemping területére, akik szállást foglaltak, és annak díját teljes mértékben kiegyenlítették. Ezért jó, ha tudjátok, hogy a kemping bejárati sorompóján így csak a recepción történő bejelentkezés után tudtok behajtani.

A nyaralás teljes időtartama alatt parkolni mindenki a saját parcelláján, illetve a házak mellett kijelölt helyeken tud.

 

Mikor lehet bejelentkezni?

A kemping nyitvatartása alatt, azaz április 15-től szeptember 30-ig a recepció a hét minden napján 0-24 órában üzemel. Bejelentkezni így értelemszerűen a nap bármely szakában tudtok. Azt viszont jó tudni, hogy a parcellákat 12: 00 órától, a sátorhelyeket 14:00 órától és az üdülő-, illetve mobilházakat 15:00 órától foglalhatjátok el. Utazás előtt érdemes átolvasni a házirendet.

A kemping házirendjét itt találjátok »

A fentebb említett jogszabályok miatt fényképes személyes okmányaitokat mindenképp készítsétek elő!

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ügyintézés minél gördülékenyebben menjen, ezért arra kérünk Benneteket, éljetek minden olyan lehetőséggel, amely csökkenti a várakozással töltött időt. Minden egyéb szabály és rendszer a Ti biztonságotokat és kényelmeteket szolgálja, reméljük ebben egyetértetek velünk.

Várunk Benneteket szeretettel!