Tihanyi barangolás – Bemutatjuk a Mirabellások kedvenc kirándulóhelyét

2024.02.25.

Tihanyi barangolás – Bemutatjuk a Mirabellások kedvenc kirándulóhelyét

2024.02.25.

Tihany Balaton Mirabella-Camping Zamárdi

„Ahol az ég, a föld és a víz összeér.”

A festői Tihany, a Balaton egyik gyöngyszeme, olyan hely, amelyről Karády Anna, A füredi lány-sorozat szerzője méltán írja, hogy itt az ég, a föld és a víz összeér, hiszen az elemek találkozása és a kézzel fogható történelem valóban egészen egyedi atmoszférát teremt.  A Mirabella Camping mindennapjaiban pedig azért is bír kiemelt jelentőséggel ez az elbűvölő hely, hiszen közvetlenül a kempingből páratlan panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre.

Az éppen szemközt magasodó félsziget látványa nemcsak a fotózáshoz kínál gyönyörű hátteret a Mirabellában, hanem igazi kalandra hívja a kempinglakókat. Egy egész napos kirándulás Tihanyban kihagyhatatlan élmény, melynek minden mozzanata képes felülmúlni a képzeletünket. Az alábbiakban közelebbről is szemügyre vesszük ezt az egyedülálló helyet és adunk néhány bennfentes tippet a felfedezéséhez.

 

A félsziget felfedezése: gyönyörű kirándulás a kempingből

Zamárdi és Tihany szoros kapcsolatban áll egymással és nemcsak a hívogató látvány miatt. A kempingtől nem messze található a Szántódi RÉV, ezért komppal végtelenül egyszerű átjutni a túlpartra. Szálljatok fel a Szántódról induló kompjáratok valamelyikére, így az út önmagában is élmény lesz. A kompnak köszönhetően azt is megválaszthatjátok, hogy a Tihanyi-félszigetet gyalogosan, kerékpárral, vagy az autótok biztos közelségéből szeretnétek felfedezni.

 

Tihany Szántód kompjárat

Fotó: bahart.hu

 

Ha egy egész napos kirándulást terveztek, érdemes már kora délelőtt indulni. Mindenekelőtt azonban ne felejtsetek el reggelizni. Az kemping boltjában bevásárolhattok egy kis útravaló elemózsiát is.

 

Tihanyi Bencés Apátság

„Tihany… Ahol az ég, a föld és a víz összeér. a kősziklán szilárdan felnyúló kéttornyú apátság, amely igazodási pont – a hajósoknak és az embereknek egyaránt…

Tévednek, akik azt hiszik, hogy az ősi falak csak ereklyéket őriznek – a tudás Tihany csöndjében él, virul és tenyészik. Egy hely, ahol a csodákat megőrzik és a titkokat elrejtik…

Kelet felé tájolták, a tornyok minden áldott reggel szembenéztek a felkelő napkoronggal.” (Karády Anna)

 

Tihany Balaton Mirabella-Camping Zamárdi

A Tihanyi Bencés Apátság

 

Érkezés után vegyétek az irányt a Tihanyi apátság felé. A félsziget ékkövét egy bő negyven perces sétára találjátok a Kikötőtől. Bringával nagyjából tíz perc alatt oda lehet érni, autóval pedig szinte egy szempillantás alatt. Ez utóbbi esetben viszont számoljatok vele, hogy nem mindig könnyű csúcsidőben parkolóhelyet lelni. Ha a kerékpártúrára szavaznátok, a Mirabella Campingben, akár bérelhettek is bringákat a kiruccanáshoz.

Az óvárosba érvén egy kisebb emelkedő és néhány lépcsősor megmászása után máris ott magaslik előttetek a Tihanyi Apátság, vagy hivatalos nevén Tihanyi Bencés Apátság, Magyarország egyik legjelentősebb történelmi és kulturális öröksége. Ez a páratlan hely azonban nemcsak történelmi jelentőséggel bír, hanem ma is fontos vallási és kulturális központ a régióban, amely gazdag múltjával és gyönyörű környezetével vonzza a látogatókat.

Felfedezhetitek az épületet és elidőzhettek a környékén, élvezve a víztükörre nyíló lélegzetelállító kilátást. Az apátság egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt, amelyet a belépőjegy megvásárlása után lehetőségetek van meglátogatni. Az épületben lelki pásztori tevékenység, múzeum, időszakos kiállítások és kulturális programok is várják a látogatókat.

 

Különleges élmények Tihanyi-félszigeten

 

Édes élet és a víz kékje

Van egy páratlan, több, mint hatvan esztendős cukrászda közvetlenül a Tihanyi Apátság lábánál, amely egy eldugott lépcsősor mentén nyílik. Ezen a helyen elképesztő kilátás mellett fogyaszthatjátok el a kínálatban szereplő ételeket és desszertkülönlegességeket egyaránt. A tihanyi látkép tavasszal a legszebb, mert ilyenkor tiszta időben a víz színe is más. Pihentessétek a szemeteket a Balaton utánozhatatlan kékjén, garantáltan felejthetetlen lesz.

 

Magával ragadó levendulamezők

Tihany neve szinte összefonódott a levendulával, hiszen elképesztően szép levendulamezők övezik az óvárosi részt. Ha egy hosszabb program is belefér az időtökbe, mindenképpen látogassatok el a levendulaültetvényekre virágzás idején.

 

Tihany Balaton Mirabella-Camping Zamárdi

 

A félsziget hangulatos utcáin számtalan bájos kis üzletet is találtok, ahol helyi termelők és kézművesek portékáit és a levendula alapú termékeket is beszerezhetitek. Ennek a különleges növénynek rengeteg felhasználási módja ismeretes. Egészen biztosan találtok levendulás illóolajat, szappant, szárított levendulavirágot, különböző kozmetikumokat, de Tihanyban találkozhattok a virágból készült csemegékkel, ételkülönlegességekkel és a levendulás fagylalttal is.

 

A Belső-tó békéje

A levendulamezők mellett a félsziget különleges természeti képződményekkel is kecsegteti a túrázásra vágyó látogatókat. A Belső-tó varázslatos kirándulóhely, amely közkedvelt a horgászok körében, de itt akár csónakázhattok és fürdőzésre is van lehetőségetek.

 

Mirabella, ahol az élmény mindvégig veletek marad

Egy tartalmas nap után a komp visszavisz titeket a déli partra, ahol a Mirabella Campingben megpihenhettek és akár meg is vacsorázhattok a kemping éttermében. A kiadós és ízletes fogások közepette jól esik majd feleleveníteni egy élménydús nap eseményeit. A kemping, félszigetre nyíló káprázatos kilátása pedig veletek marad a nyaralás minden egyes napján.

Ha kedvet kaptatok ehhez az izgalmas felfedezéshez, ne habozzatok szállást foglalni, hiszen Zamárdi és a Mirabella Camping szeretettel vár benneteket. A foglalás egyszerű, online pár perc alatt elvégezhető, a kaland pedig egy életre szól. A kívánt dátum pár kattintással a tiétek lehet,szállásotokat pedig később rendezhetitek bankkártyával, vagy akár SZÉP kártyátok segítségével is. Gyertek pihenni a Balaton partra és legyen részetek számtalan szuper kirándulásban!