Levendula Hetek Tihanyban – színpompás nyári idill

2023.06.13.

Levendula Hetek Tihanyban – színpompás nyári idill

2023.06.13.

levendula Mirabella Camping Balaton Zamárdi

A legendás Tihanyi levendula

A levendula a tihanyiak számára nem csupán egy növény, hanem ikonikus jelkép is. A virágmezők szépsége és illata évről-évre érdeklődők sokaságát vonzza a környékre. Nem meglepő, hogy idén is megrendezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő Tihanyi Levendulafesztivál és a Levendula Hetek. A rendezvénysorozat ideje alatt a lehetőségünk van megismerkedni a kis lila virágok rejtelmeivel és részt vehetünk a betakarítás folyamatában is. A szedd magad akció még élményszerűbbé teszik ezt a kihagyhatatlan programot. 2023-ban immár 19. alkalommal kerül sor a titokzatos lila virág köré szerveződő hangulatos rendezvénysorozatra Tihanyban. Nem érdemes kihagyni, hiszen nem csak a látvány, de maga a helyszín is különleges.

 

Hogyan kerültek az első virágmezők Tihanyba?

A Balaton parti levendulások története több évszázadra nyúlik vissza. A Tihanyi-félszigeten az első mezőket az 1800-as évek elején szerzetesek ültették. Nem csak a szépségükért tartották ezeket a különleges növényeket, de már ekkor megkezdődött, a belőlük készült termékek előállítása is. A Tihanyi Apátság területén ma is megtalálhatóak az első eredeti kertek, ahol még ma is folyik a tradicionális termesztés. Napjainkra pedig fontos gazdasági tevékenységgé nőtte ki magát a pompás virágoskertek művelése.

 

Nyári programkavalkád Tihanyban

A  XIX. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek során  izgalmas programkínálatra számíthatunk. A színvonalas rendezvénysorozat június 17. és július 2. között ízes-illatos élményekkel vár minden érdeklődőt. Ebben az időszakban nem csak virágszedésre, hanem sok-sok hasznos információra és érdekességekre is számíthatunk. Megismerkedhetünk a virágok változatos felhasználási módjaival, ahogy bepillantást nyerhetünk a termesztés technikáiba, vagy akár látvány lepárláson is részt vehetünk. A programokat kézműves vásár, workshopok és túrák is színesítik.

levendula Mirabella Camping Balaton Zamárdi

A csodás kis lila virág

A levendula igen széleskörű felhasználási lehetőségeket kínál, készülnek belőle illóolajak, szappanok, krémek, illatos kis csomagocskák, szörpök és sok minden más is. Mindezek nagy népszerűségre tettek szert a turisták és a helyiek körében egyaránt. Elmondható, hogy egy széles körben ismert és kedvelt valóban sokoldalú növényről van szó. Nem véletlen a rajongás, hiszen ez a kis lila virág maga a csoda. Nemcsak szép, de finom édeskés illata nyugtató, stresszoldó hatású is.

Egy kellemes balatoni nyaraláshoz mára szinte kötelezően hozzá tartozik a káprázatos levendulamezők valamelyikének meglátogatása is. Hiszen ki ne akarná tökéletessé tenni a nyaralását egy olyan fantasztikus helyszínnel, ahol el lehet lazulni az édes illatoktól, csodás fotókat lehet készíteni és szépséges természeti kincsekben gyönyörködni.

„All you need is lavender” – Hangzik az idei tihanyi fesztivál mottója, ami valóban megállja a helyét, hiszen a növény jótékony hatással van a közérzetünkre, kényezteti a testünket-lelkünket és az egybefüggő lila virágmezők esztétikai élményként is elsőrangúak.

A levendula jótékony hatásai

  • Nyugtató hatás
  • Alvássegítő
  • Stresszcsökkentő
  • Gyulladáscsökkentő
  • Hangulatjavító

 

Nyaralás Zamárdiban levendula illattal fűszerezve

 

Zamárdi kiváló elhelyezkedésének köszönhetően ideális nyaralóhely. A levendula imádóknak pedig egyszerűen tökéletes választás, hiszen a közelben találjuk a Kőröshegyi Levendulást, ami szintén megér egy kiruccanást. A Mirabella Campingből csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, így nem csoda, ha vonz minket az északi part, ami szintén egy karnyújtásnyira található Zamárditól. Akinek ugyanis nincs ellenére egy kis ringatózás a Balatonon, a teljesség kedvéért összekötheti a levendulaszüretet egy kellemes hajókázással, de Tihanyba komppal is átjuthatunk. Zamárdi közvetlen szomszédságában találjuk a Szántódi RÉV-et, ahonnan rendszeres kompjáratok közlekednek Tihany irányába és vissza. Az északi part meglátogatása remek kaland lehet, akár autóval, akár biciklivel indulunk útnak. A Mirabella Campingben pedig kerékpár kölcsönzésre is van lehetőségünk.

 

Online szállásfoglalás a Mirabella Campingben

Egy virágos, balatoni kikapcsolódáshoz szuper választás a Mirabella. Egy olyan természetközeli élményhez, amelyet a virágmezők meglátogatása nyújthat tökéletesen illeszkednek a kempinges csillagnézős esték. Ha idén nyáron szívesen  beneveznél egy ilyen kalandba, akkor nincs más dolgod, mint szállást foglalni a Mirabella Campingben. A foglalás online, gyorsan, egyszerűen működik. Pár kattintással máris a tiéd a kiszemelt lakókocsi parcella, mobilház, vagy sátorhely. Nálunk akár sátorhelyet is lehet online foglalni, így könnyedén bebiztosíthatod a nyári élményeket. A szállásodat pedig fizetheted bankkártyával, vagy akár SZÉP kártyával is.