Balatoni gasztrotúra

2022.09.02.

Balatoni gasztrotúra

2022.09.02.

gasztrotúra Balaton Mirabella Camping Zamárdi

Ínyencek öröme a magyar tengernél – gasztrotúrára fel!

 

A legtöbb turista még mindig a víz és strandolás miatt érkezik a Balatonra, pedig mára már sokkal többet jelent a Balaton, mintsem egy pancsolós nyaralóhelyet. Fesztiválok, kulturális és szórakoztató programok tömkelegét nyújtja, ráadásul túra- és egyéb sportlehetőségek nagyszerű helyszíne is, így szinte az év bármely szakában érdemes ide ellátogatni. Amire pedig a régióban kimondottan nagy hangsúlyt fektetnek az utóbbi időben, és nagy fejlődésen is ment keresztül, az a gasztroturizmus. Szóval, akik érdeklődnek a finom ételek és italok iránt, azok számára is igazi élményt nyújthat a magyar tenger és környéke.

 

Minőség és helyi értékek

A Balatonra is már egyre inkább az igényes és minőségi gasztronómia jellemző, legyen szó akár a legegyszerűbb ételekről is. Bár még mindig elengedhetetlenek a sétányokon található büfékaják, azért aki ennél egy kicsit többre vágyik, már itt is megtalálhatja a kedvérevalót. Feldezhet új ízeket, kipróbálhatja a klasszikus balatoni fogásokat újhullámos felfogásban elkészítve, vagy épp trendi ételek közül válogathat. A balaton meghatározó vendéglátóhelyei és gasztroszereplői az együtt gondolkodásnak köszönhetően a helyi értékekre és termékekre építenek, így az ételek több étteremben is már helyi alapanyagokból készülnek. Ezek már sok esetben az újhullásom és kézműves street food ételek esetén is visszaköszönnek.

gasztrotúra Balaton Mirabella Camping Zamárdi Gasztrotúra a Balatonnál – Mirabella Camping Zamárdi

 

Mit jelent a gasztrotúra?

Valószínűleg senki sem tudna jó érzéssel végig enni vagy inni, egy vagy akár több napot, ezért a mi értelmezésünkben a gasztrotúra nem arról szól, hogy egyik étteremből rögtön rohanunk a másikba. A gasztrotúra inkább szól a kóstolgatásról, egy-egy jó étterem kipróbálásáról, nyitottságról, újdonságok, új ízek felfedezéséről. Ha egy egész hetet töltünk a Balatonnál, akkor például kitűzhetjük célul, hogy minden nap megkóstolunk egy-egy új ételt vagy italt, vagy esténként új helyen vacsorázunk. Kár lenne rántott húsra, pizzára vagy gyrosra pazarolni az itt töltött időt és pénzt, hiszen azt bárhol, bármikor ehetünk. A gasztrotúra tehát azt jelenti, hogy megpróbálunk nyitottak lenni, és kipróbálni felfedezni a megszokottól kicsit eltérő ízeket, gasztrovilágokat.

 

Mit együnk?

Ha már egyszer Balaton, akkor természetesen a halat. A hekken túl is szerencsére már lehet jó halat enni, és egyre bővül a választék. Harcsapaprikást is biztosan fantasztikusat ehetünk a déli part több éttermében, többek között az egyik ikonikus balatonszemesi étteremben, de több helyen már a sült fogas is valódi. Egyre divatosabbak a marinált halak is, előételnek vagy egy pohár jóféle olaszrizling mellé nagyszerű borkorcsolya lehet. És ha már borkorcsolya, akkor a Balaton környékén nagyon sok jó házi sajtkészítő él, amennyiben az étlapon ilyet látunk, válasszunk a borunk mellé egy sajtválogatást vagy sajttálat, és próbáljuk ki, melyik sajt vajon melyik borhoz illik a legjobban.

Ha a halért nem is rajongunk annyira, akkor sincs veszve semmi. A balatoni vendéglátósok zöme azért mindig kínál remek házias kosztot, még ha olykor-olykor újféle találásban is. Pörköltek, vad-és lecsós ételek, magyaros tésztafélék és egyre több helyen már igényes zöldségételek is kerülnek az asztalra. Itt is érdemes utánajárni, hogy hol érdemes az egyes fogásokat kipróbálni, amiben akár egyes gasztrokalauzok is segítségünkre lehetnek.

 

Mit igyunk?

Egy gasztrotúra, nevezzük most annak, elengedhetetlen része a bor is. Ugyan Magyarországon még kevésbé tekintjük a bort az étkezések részeként, azért már egyes tendenciák arra mutatnak, hogy a bor lassan-lassan bekúszik a köztudatba, és a vacsorák elengedhetetlen kísérője lesz. A Balaton borrégió ráadásul nagy átalakuláson ment keresztül, sok új pincészet nyílt meg, és a trend szerencsére már a minőségi borkészítés. Szinte kihagyhatatlan, ha a Balatonnál járunk, hogy ne kóstoljuk meg és hasonlítsuk össze a régió több részén és pincészetében készült olaszrizlinget, ne élvezzünk egy szép kéknyelűt, vagy kortyolgassunk egy kadarkát vagy kékfrankost egy halászlé mellé.

 

Édesszájúak figyelmébe ajánljuk

Természetesen a desszertek sem maradhatnak ki a sorból, és szerencsére ebben is nagyon változatos és minőségi a kínálat. Több balatoni cukrászda is már ikonikussá vált, francia típusú vagy épp újragondolt házias édességeivel. A csokoládé forradalomnak köszönhetően a desszertek ezekben a cukrászdákban is magas kakaótartalmú csokival készülnek, így az édesszájú ínyencek sem fognak csalódni.

Balatoni desszertek toplistája »

 

Gasztronómia a kempingben

A kempingben is kiváló étkezési lehetőségek várnak! Évről évre nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kemping gasztronómiát tökélyre fejlesszük.

Itt megtalálod a kemping éttermét és büféit »