Augusztusi depresszió? Nyaralás utószezonban!

2022.08.18.

Augusztusi depresszió? Nyaralás utószezonban!

2022.08.18.

depresszió utószezon nyaralás Mirabella Camping Zamárdi

A nyár végi depresszió ellenszere egy utószezoni nyaralás is lehet

Egyre többször hallani az augusztusi depresszió kifejezést. Pedig nem újdonság, régebben is sokan szomorkodtunk – legalább is azok, akik szeretjük a nyarat, – hogy vége a meleg, napsütéses időnek, hogy kezdődik az iskola, vége a szabadságoknak és a nyárhoz kapcsolható megannyi élménynek. Lassan elmaradoznak a teraszon töltött éjszakai beszélgetések, véget érnek a közös grillezések vagy tábortüzezések, és a kirándulások, strandolások is egyre inkább háttérbe szorulnak az ősz beköszöntével.

Valahogy így lehetne összefoglalni, mi váltja ki az embereknél az augusztusi depressziót. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy előre aggódunk vagy búslakodunk a nyár elvesztése miatt, miközben az még javában tombol.

Pedig szeptemberben is egyre tovább kitart a meleg idő, ráadásul ott van még szerencsésebb években az augusztus 20-i hosszú hétvége is, amit egy utolsó csobbanásra, kirándulásra ki lehetne használni.

Zamárdiban a szeptember is tartogat programokat »

 

A szeptember hónap időjárásának alakulásában igen gyakran érződik még a nyárias jelleg

Tulajdonképpen az előző évek meteorológiai elemzései azt mutatják, hogy szeptember első két hete szinte semmiben sem szokott különbözni az augusztusi napoktól, nem ritkán harminc fok fölötti hőmérséklettel. A statisztikákat nézve a hónap átlaghőmérséklete csak 5 °C-kal alacsonyabb az augusztusi értéknél.

Annyi különbséget talán mégis érzékelünk, hogy kicsit korábban sötétedik, alacsonyabban jár a nap, és ha a teraszon a barátokkal beszélgetünk az éjszakába nyúlóan, akkor bizony elkél egy-egy pulcsi, mert hűvösödnek az esték. Esőre is gyakrabban kell ugyan számítani, de ezek nem annyira jelentősek, hogy esetleg ne induljunk útnak, vagy ne mártózzunk meg néhányszor még utoljára a Balaton vizében.

Esős napokon felkereshetjük a környék nevezetességeit, pl. Balatonföldváron a Hajózástörténeti Látogatóközpontot vagy Balatonszemesen a Latinovits Emlékmúzeumot.

 

Hosszabbítsuk meg a nyarat!

Vannak, akik kimondottan szeptemberre időzítik a nyaralásukat, pont azért, hogy elkerüljék az augusztusi depressziót. És milyen jól teszik! Míg mások azon szomorkodnak, hogy jaj, már rég túl vannak a nyaraláson, innentől kezdődően már csak a munka és a mókuskerék várja őket, addig az utószezont kihasználók még augusztusban is fel vannak dobva, hiszen a nyaralás még előttük van.

 

Milyen előnyei vannak az utószezonnak?

Először is szögezzük le, hogy nem csak azok számára lehet opció a szeptemberi üdülés, akik tudják magukról, hogy rájuk fog törni az augusztusi depresszió. Azok is jól járhatnak, akik szeretnének kedvezőbb áron tölteni a szabadságukat. Azok számára pedig egyenesen kötelező, akik szeretik nagy kanállal fogyasztani az életet, megragadva minden lehetőséget, hogy pozitív energiákkal és feltöltődve álljanak neki a hideg időszaknak. Sőt, szeptemberben a Balaton vize még meleg, viszont nem kell olyan erős kánikulákra és UV sugárzásra sem számítani, mint nyár közepén. Szóval, aki ki nem állhatja a 40 fokokat, annak talán érdemesebb elgondolkodni egy ilyen, utószezoni nyaraláson.

 

depresszió utószezon nyaralás Mirabella Camping Zamárdi

A Mirabella Camping – ősszel is tele élménnyel

Minden időszaknak megvannak a maga szépségei, a nyár végén – nevezzük a szeptembert nyár végének – késő délután úszkálni a langyos vízben, amelyen megcsillan már a lemenő nap, végignézni a naplementét a parton, tábortűz mellett melegedni, pokrócba bújva, bort kóstolni úgy, hogy az már nem vág fejbe a hőségtől, vagy biciklizni egyet úgy, hogy nem szakad rólunk a víz. A Mirabella Campenginben mindezek mellett extra szolgáltatásokkal is szolgálunk, amelyek kimondottan jól eshetnek ebben az időszakban.

Az utószezonban a szállás árak is alacsonyabbak, kérj ajánlatot »

 

Depresszió helyett relax

Esti szaunázás a parton – na, hogy hangzik? A mobil szaunának köszönhetően a wellness feeling sem marad el, ráadásul a Balatonban hűsíthetitek magatokat profi szaunamesterek által vezetett szeánszokat követően. És masszázsért sem kell wellness szállodába menni, hiszen többféle kezelés közül válogathattok helyben a kempingben.

 

Gyere egész hétre, vagy csak pár napra, de mindenképp told ki a nyarat!

Ha egy egész hetes második nyaralás nem is fér bele a büdzsébe, pár napot biztos megér, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha maradt pár nap szabadságunk, akkor érdemes hétköznapra időzíteni az utószezoni kiruccanást. Egyrészt a nyugalom miatt, másrészt a kedvezőbb ajánlatok miatt. Aki „nyárimádó”, mindenképp éljen a lehetőséggel, és használja ki az utolsó szép napokat, összekötve akár túrával, városnézéssel vagy gasztrokalandokkal. Viszlát depresszió – éljünk pozitívan!