5 érv a napozás ellen és mellett

2022.06.30.

5 érv a napozás ellen és mellett

2022.06.30.

napozás Mirabella Camping Zamárdi strand

Tény és való, hogy szeretjük a napbarnította bőrt, mintha ezen szinte eltűnnek a fehér bőrön jobban szembetűnő bőrhibák. Legalább is azok, amiket mi annak vélünk. Ugyanis egy egészséges szervezet nem mindig címlapfotós, de valóban, egy napsütötte bőrrel mintha szebbnek és szexibbnek éreznénk magunkat.

 

Napozás – mikor és mennyit?

A napozással azonban nem árt vigyázni, mert minden kellemes oldala mellett, vannak kimondottan káros hatásai is. Összeszedtük minden fontos infót, amit ezzel kapcsolatban érdemes tudni.

 

Napozás – jótékony hatásai

  1. Szükséges a D-vitamin képződéshez: D-vitaminra nemcsak a csontjainknak van szüksége, hanem az immunrendszer optimális működéséhez is. Tulajdonképpen a csontjaink számára ezt az alapvető vitamint a tojáson, halakon és olajos magvakon kívül kellő mennyiségben csakis a Nap tudja biztosítani a bőrünkön keresztül, tudniillik, ezt a vitamin a szervezetünk állítja elő a napfény hatására. Mivel táplálékunkban nagyon kevés és minimális mennyiségben található csak D-vitamin, ezért elsődleges forrása a Nap.
  2. Megelőzi a csontritkulást: Ez szintén a D-vitamin képződéssel van kapcsolatban. A D3 vitamin ugyanis segíti a kalcium és a folsav felszívódását és beépülését, amelyek az egészséges csontozathoz is nélkülözhetetlenek.
  3. A súlycsökkentésre is jó hatással lehet: A pajzsmirigy rendellenes működése, főként az alulműködés miatt hízás jelentkezhet. A napfény UV sugarai azonban stimulálják a pajzsmirigy hormontermelését, ezáltal a metabolizmusunk, azaz az anyagcsere jól fog működni. Ha pedig az anyagcsere jól működik, az segítheti a fogyást is.
  4. Jó hatással van a közérzetünkre: A napfény segít a depresszió leküzdésében, jó kedvünk lesz tőle, és ennek megvan a biológiai háttere. Napozáskor fokozódik az endorfin, azaz a „boldogság hormon” termelődése, amitől ahogy a neve is mondja, egyszerűen csak jobban érezzük magunkat.
  5. Fertőtlenít: A nap megöli a baktériumokat és csírákat, így fertőtlenítő hatású. Ezért szokták azt javasolni, hogy a ruhákat is napfényben szárítsuk. Ennek a hatásnak köszönhetően a bőr felszínén lévő baktériumokat is elpusztítja, ami akár bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is segíthet.

 

Napozás Mirabella Camping Zamárdi Balaton Napfürdőzés a Mirabella Camping saját strandján Zamárdiban

 

A napozás veszélyei

  1. Rákkeltő hatású: A napfény UV-összetevője az ember számára nagy adagban egészségkárosító; a bőr korai öregedését, jó és rosszindulatú bőrdaganatokat is okozhat. Az ultraviola sugárzás 3 fajtájából legalább kettő kimondottan rákkeltő, szóval ha sokat tartózkodunk a napon, ezeket ugyanúgy kapjuk, mint a pozitív hatásokat.
  2. Égeti a bőrt: A napfény UV-A sugarakat is tartalmaz, ami kimondottan égeti a bőrt. Az UV-A sugarak szinte egész nap jelen vannak, és még az üvegen is áthatolnak, ezért kevésbé tudunk védekezni ellenük. A délelőtti vagy délutáni órákban kevésbé erősek már a sugarak, így érdemes a napozást inkább erre az időszakra időzíteni.
  3. Öregíti a bőrt: A nap UV-A sugarai felelősek többek között a bőr öregedéséért is, mivel károsítja a bőr feszességéért felelős kollagénrostokat. Az egészséges bőrnek A-vitaminra is szüksége van, azonban ezek a sugarak erre is rossz hatással vannak. A túlzott napozás miatt bizonyos bőrhibák, májfoltok és öregségi foltok is jelentkezhetnek.
  4. Melanoma alakulhat ki: A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Mivel ez az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen, a melanoma kialakulása főként ezekhez kapcsolódik. Mivel a már említett UV sugárzás alapvetően rákkeltő hatású, ezért ha ezeket a sejteket túlzottan sok napfény éri, akkor akár ennek a betegségnek a kialakulásával is számolnunk kell.
  5. A szemünket is károsíthatja A nagy mennyiségű UV sugárzás elősegíti a szemlencsében a szürkehályog kialakulását, de akár rákot is okozhat nemcsak a szemhéj bőrén, hanem magában a szemben is.  Kötőhártya vastagodást is okozhat, ami azért veszélyes, mert rá tud kúszni a szaruhártyára, gyakori gyulladást és fénytörési hibát okozva ezzel a szem felszínen. A makuladegeneráció és az UV-sugárzás közötti is kimutatható a kapcsolat, ami a vakság kialakulásának vezető oka.

 

Mikor napozzunk?

Napozni tehát jó és kell is, de mindenképp a mértékletesen és tudatosan tegyük. Mindenesetre a fentiek tükrében azt javasoljuk, hogy 11 és 16 óra között inkább a kemping fáinak árnyékában tartózkodjatok.

A zamárdi Mirabella Campingben szerencsére nem kell messzire menni egy kis napfürdőzésért, hiszen a kempingnek közvetlen kapcsolata van a Balaton parttal. Rengeteg zöld terület és napernyővel ellátott vendéglátó helyek található a kempingben, ahol hűsölhetünk egy hideg ital mellett a napozás után. 😀