Ilyen a Húsvét 2024-ben Magyarországon

2024.03.27.

Ilyen a Húsvét 2024-ben Magyarországon

2024.03.27.

húsvét 2024 Mirabella Camping Zamárdi

Régi és új hagyományok, amelyek által az ünnep kiemelkedik a hétköznapok sorából

A Húsvét 2024-ben is a több évszázados hagyományokból táplálkozik, amelyeket generációk óta ápolnak és örökítenek tovább és egészítenek ki a családok tagjai. A régi szokások mellett természetesen egyre inkább megjelennek az olyan modern elemek is, amelyek új színt visznek az ünnepbe.

Minden család és közösség egy kicsit máshogy ünnepel, de vannak olyan erős tradíciók és szimbólumok, amelyek a legtöbb helyen felbukkannak ebben az időszakban.

A Húsvét 2024-ben március 28. nagycsütörtök és április 1. húsvét hétfő közé esik, amikor is a legtöbb helyen összegyűlik a család. Sokan szívesen időzítenek kisebb nagyobb kirándulásokat erre az időszakra, de vannak akik szigorúan otthon ünnepelnek és ilyenkor még inkább csak tervezgetik az első tavaszi kalandokat.

A közös pont azonban az, hogy ez a hétvége valamilyen formában mindannyiunknál eltér a szürke hétköznapoktól.

 

húsvét 2024 Mirabella Camping Zamárdi

Húsvéti locsolás – Fortepan, Horváth József 1944

 

 

Ünnepi szokások hazánkban – a húsvét 2024-ben is régi hagyományokból táplálkozik

A húsvétot Magyarországon hagyományosan a nagyböjt befejezésével és Jézus Krisztus feltámadásának ünnepével köszöntik. A húsvéti ünnepkörben a templomi szertartások mellett számos világi szokás és hagyomány is helyet kap.

A fiúknak biztosan eszébe jutnak a gyerekkorban kissé zavarban elmotyogott locsolóversek és az érte járó fizetség öröme. A lányok közül pedig ki ne emlékezne az ezerféle kölni illatára és a tojásfestésre. A Húsvét 2024-ben sem múlhat el locsolkodás nélkül. Ezt is a mai napig elevenen élő szokások között tartjuk számon. Húsvét hétfőn a fiúk és férfiak sokfelé felkerekednek megöntözni a szívüknek kedves virágszálakat, nehogy elhervadozzanak szegények.

Természetesen az ünnep előtti nagytakarítás, a húsvéti csoki tojások és az ünnepi ételek elkészítése is mind-mind hozzájárulnak a hangulat megteremtéséhez. Az igazi örömöt pedig az is elősegíti, hogy ilyenkor végre megpihenhetünk egy kicsit, hiszen a Húsvét 2024-ben is négynapos hosszú hétvégét jelent számunkra.

Még lesz néhány ilyen hétvége idén, ezeket érdemes kihasználni kisebb-nagyobb kiruccanásokra. Ha erről most lemaradtatok tervezzétek meg a következőt időben!

 

húsvét 2024 Mirabella Camping Zamárdi

Húsvét hétfőn a lányok étellel kínálják a locsolókat – Fortepan, Horvát József 1944

 

Mit jelentenek az ünnep legfontosabb szimbólumai?

A húsvéti hagyományok között vezető szerepe van a tojásfestésnek. A hímes tojást manapság a hagymahéjastól a zsugorfóliásig, a természetestől, az élénk színű műanyagokig mindenféle kivitelben megtaláljuk, mégis mind között a piros tojás az legjellegzetesebb. A piros szín a feltámadás és az újjászületés szimbóluma, míg a tojás a tavaszi élet megújulását jelképezi.

Ünnepi furcsaságok – Mit keres a nyuszi a fészekben?

Az ünnepi szokások között talán az egyik legnagyobb talány, hogy a nyúl miként került a hagyományok közé, hiszen eredetileg az ünnep a keresztény vallás köré szerveződik. Mégis mára a húsvéti nyuszi az ünnep nélkülözhetetlen részévé vált.

Feltételezések szerint ez a jelenség az angolszász országokból érkezett hozzánk.  Más források szerint a húsvéti nyúl Németországban vált elsőként az ünnep jelképévé, egy félreértés okán. Németországban eredetileg gyöngytyúkot ajándékoztak húsvétkor, ami németül Haselhuhn, rövidebben Hasel, míg a nyúl neve Hase. Ez hangzásában hasonló, így tévesztethették össze a nyúllal.

A húsvéti nyúl nem eredeti vallási szimbólum, ugyanakkor a tojáshoz hasonlóan a termékenységet és a tavaszi életet szimbolizálja. A gyerekek pedig hagyományosan fészket készítenek, amelyet a húsvéti nyúl „tölthet meg” ajándékokkal, csokoládéval, tojásokkal.

 

Ezeket készítsd el, ha tradicionális húsvéti menüre vágysz

A Húsvét 2024-ben sem múlhat el klasszikus finomságok nélkül. Az ünnepi menü Magyarországon sokféle ételt tartalmazhat, azonban vannak olyan fogások, amelyek hagyományosan az ünnepi asztalra kerülnek. Ilyenek például a sült, vagy főtt sonka, a torma, a szárazkolbász, a tojásos ételek és a fonott kalács.

 

húsvét 2024 Mirabella Camping Zamárdi

 

A tojásokat különböző formákban készítik el, legyen az főtt, vagy töltött, a tradíciókkal a fantáziadús modern változatok is megférnek. A kalács pedig az ünnepi asztal igazi édes ínyencsége.

 

Tavaszköszöntés és Húsvét 2024 – Teremtsetek saját hagyományokat

A családi, baráti társaságok életében fontosak az ünnepek, hiszen az ilyenkor kialakított közös szokások szorosabbá fűzik a kapcsolatokat. A kis közösségeink által megteremtett sajátos hagyományok jól illeszkednek az ünnepek tradicionális kereteibe, ugyanakkor a család, vagy a társaság egyéniségét is tükrözik. Ha nincs még konkrét saját szokásotok itt az ideje a tradíciók megalapozásának.

A Húsvét ünnepe és a tavasz a megújuláshoz, változáshoz kapcsolódik. Ha ti is úgy érzitek, hogy rátok férne egy kis megújulás, feltöltődés ebben az időszakban, akkor érdemes lehet egy tavaszi kiruccanásban gondolkodni. Egy családi utazás tervezgetése nagyszerű ünnepi tevékenység, nem beszélve az utána következő élményekről.

A Mirabella Camping Zamárdiban 2024. április 19-től várja a kalandos kedvű kempinglakókat, így még van egy kis időtök a programok eltervezéséhez. A szállásfoglással azonban ne várjatok, mert a kényelmes apartmanok és fűthető mobilházak gyorsan elfogynak.

Foglalni online egyszerűen lehet, az előleg befizetésével pedig véglegesíthetitek a szállásotokat. Fizetni bankkártyával és SZÉP kártyával is lehet. Egy szuper balatoni kiruccanás remek hagyomány lehet, amit akár minden évben megismételhettek, így teremtve igazi családi-, vagy baráti tradíciót.

Fotók: Fortepan / Horvát József